Rubriksättning

Igår så kom det upp en irriterande rubrik på Aftonbladets förstasida, och den var plockad från en artikel i E24 – ”Ekotrenden är död”.

För det första så handlar knappast artikeln om det utan snarare om att butikerna har svårt att ställa om och erbjuda kunderna det de efterfrågar. Alltså ett större utbud och urval av ekologisk bomull.

Några citat ur artikeln:

”…det jag kan säga är att intresset ökar och vi har fått en väldigt fin respons från våra kunder på kläderna av ekologisk bomull. Det visar att våra kunder bryr sig om både design och miljön. Samtidigt som vi erbjuder något som våra kunder efterfrågar så är vår satsning på ekologisk bomull en del av vårt miljöarbete.”

”Målsättningen är att volymen ekologisk bomull ska öka med minst 50 procent per år under de närmaste fem åren.”

Nog för att rubrikerna ska locka och väcka uppmärksamhet men kan man sätta vilka rubriker som helst? Det finns i stort sett ingenting i artikeln som skulle stödja rubriken Ekotrenden är död. 

Att det finns en ekotrend som plötsligt skulle dö ut kan man väl även ifrågasätta. Det är ju svårt att tro att allteftersom människor får mer kunskap om gifter i kläder, mat etc. och de arbetsförhållanden som råder i produktionslandet att man plötsligt bara struntar i det och i valet av en miljömärkt produkt väljer det icke miljömärkta. Däremot kanske miljömärkning och termer som ekologiskt i ju för sig försvinner när det blir norm att ta hänsyn till hela produktionskedjan.

Man vill köpa schyssta kläder och förutsätter att företaget som säljer produkten tar ansvar för tillverkningen och i framtiden kommer man kunna göra det i mycket högre utsträckning än idag, då kommer det även uppmärksammas mindre eftersom fokus då flyttas till en fråga där det råder en motpol eller konflikt. Det är ju inte så sexigt att skriva artiklar om att vi vill ha schysst producerade kläder och vi får faktiskt det. Det betyder ju inte att intresset för det har minskat eller att det varit en övergående trend. 

En trend är att det är populärt med rutiga skjortor nu, nästa höst är det inte det. Då är den trenden över. Det är tveksamt om det är så att konsumenter anser sig vilja ha giftfria kläder för ett tag sedan men plötsligt känner att det vore helt ok med cancerogena ämnen i t ex barnkläder. Att visa på ökad försäljning, ökad efterfrågan och ökat planerat utbud är inte en trend som är död. Läs t ex artikeln ”ICA: stark försäljningsökning av ekologiska varor” så får man en liten annan syn på det hela. Eller varför inte läsa artikeln ovan i E24 och inte ta hänsyn till rubriken. 

Varför ens bry sig eller bli irriterad? Problemet med det hela är att ett stort antal enbart ser rubriken och inte ens läser artikeln och då får man en rent lögnaktig bild av hur det ser ut.

Märkt ,

En tanke på “Rubriksättning

  1. Loa skriver:

    Ja, vilken otroligt missvisande rubrik.
    Om alla ekokläder tagit slut tyder det väl just på att trenden är starkare än nånsin…om man nu kan kalla det en trend. När man väl har insett fördelen med ekologiskt och insett hur mycket gifter det finns i icke-ekologiska kläder…ja, då undviker man verkligen det giftiga. Det är en insikt, inte en trend.

    Tack för en bra blogg förresten.

    Loa

Lämna en kommentar